Четири социални заведения за деца строят в Павликени
Четири социални заведения за деца строят в Павликени / снимка: Пресцентър - Община Павликени

Договори за строителството на четири социални заведения за деца подписа в понеделник кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов. В града до края на следващата година ще бъдат отворени два центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище и Център за социална рехабилитация и интеграция. Победител в търга за обществената поръчка е софийската фирма „КАПИТОЛ ГРУП”. Поръчката „Изграждане на иновативни социални услуги в Община Павликени” е разделена в четири позиции, съответно за четирите обекта. Софийската фирма ще изпълни четирите договора.

На 3 октомври т.г. кметът инж.Манолов подписа в Държавен фонд „Земеделие” договор за финансиране на проекта „Подкрепа за деинституционализация чрез изграждане на 2 броя Центрове за настаняване от семеен тип, 1 брой Защитено жилище и 1 брой Център за социална рехабилитация и интеграция на територията на община Павликени” по Мярка 321 на Програмата за развитие на селските райони за периода. Общата стойност на проекта е 1 548 414 лева.

Центровете ще бъдат едноетажни сгради, съответно с площ 399,85 кв.м. и 418.46 кв.м. В дворовете и на двете постройки е предвидено обособяването на открита комбинирана детска площадка с пейки, беседка и подходящи тревни площи. В тях освен детските съоръжения е организирано пространство за игри и отдих на открито.
Строителството на първата сграда трябва да завърши за 229 дни от откриването на строителната площадка. Стойността на договора е 323 920 лв. без ДДС. Втората сграда трябва да е построена за 235 дни, като ще струва 347 031 лв. без ДДС.

Центъра за социална рехабилитация и интеграция ще бъде създаден в съществуващата сграда на бившата детска градина, където едното крило вече се ползва от Комплекса за социални услуги. В югоизточното крило ще бъдат използвани сутерен, 1-ви и 2-ри етаж за ЦСРИ. Строителството му ще продължи 193 дни, а стойността възлиза на 196 525 лв. без ДДС.

Защитеното жилище също ще е едноетажна постройка. Инвестиционният проект предвижда свободните дворни площи да бъдат озеленени и благоустроени с цветна, храстова и масивна дървесна растителност. Предвижда се дворът да бъде ограден с ажурна ограда – закотвена в стоманобетонова основа в терена, чрез метални стойки през 2,50 м и стоманена мрежа, опъната на тях с обща височина не надвишаваща 1,60 м. Сградата трябва да е готова за 194 дни, на стойност 211 272 лв. без ДДС.