Чешки фирми проявяват интерес към В. Търново
Чешки фирми проявяват интерес към В. Търново / Дарик нюз

Налице са сериозни инвестиционни намерения на чешки фирми към България и в частност към Велико Търново, заяви посланикът на страната у нас Павел Вацек. Негово превъзходителство се срещна с кмета на Общината Даниел Панов при посещението си в старата столица.

Г-н Вацек призна, че е силно впечатлен от значимото културно - историческо наследство на града и региона, както и от реализиращите се много важни и значими културни проекти във Велико Търново.

Даниел Панов разказа на посланика, че паметникът на Васил Левски на е подарен от почетният гражданин на Старата столица Карл Папоушек. Създателят на първият български военен оркестър в Търново също е чех. В по- ново време приятелството с Чехия датира от 70-те години на миналия век, когато е изграден Аудио визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина".

Даниел Панов добави, че е впечатлен от видяното при посещенията си в Прага и Пилзен.

В Прага градоначалникът е посетил клиниката за протоно лечение на онкологични заболявания, с която Велико Търново може да си сътрудничи в бъдеще.

Предстоящото изграждане на скоростният път до Истанбул, преминаващ край Велико Търново и близостта до летището в Горна Оряховица са важни предпоставки за развитие на икономическата активност и съвместните бизнес проекти.

Кандидатстването за Европейска столица на културата е друга много добра възможност за партниране и активно сътрудничество с Пилзен, който е кандидат за 2015 г.

На срещата беше коментирана възможността да се  реализира съвместен проект за възстановяване и реставриране на стенописи в посочен от Общината исторически паметник. Съпругата на посланика е специалист в тази област и проявява интерес към реализирането на такъв проект.

Чешкият посланик заяви съществуващ интерес и предложение за участие на специалисти и доставчици в реализиране на проекти в сферата на  организация на движението.

Кметът акцентира върху факта, че в началото на 2013 г. ще бъдат отворени програмите за електро и екологичен транспорт. Негово превъзходителство декларира, че Чехия има утвърдени и дългогодишни традиции в тази област, а „Шкода - Електрик" е сред водещите европейски компании в тази област.

От 10 до 14 септември посолството на Чехия у нас ще организира Международна конференция по теми свързани именно с електро и екологичния обществен транспорт. Експерти от Община Велико Търново ще бъдат поканени за участие в това събитие, стана ясно още по време на срещата.