БСП- В. Търново: Мотивите на д-р Методиев са отстъпление от доверието на подкрепилите го
БСП- В. Търново: Мотивите на д-р Методиев са отстъпление от доверието на подкрепилите го / Дарик нюз
БСП- В. Търново: Мотивите на д-р Методиев са отстъпление от доверието на подкрепилите го
69539
БСП- В. Търново: Мотивите на д-р Методиев са отстъпление от доверието на подкрепилите го
  • БСП- В. Търново: Мотивите на д-р Методиев са отстъпление от доверието на подкрепилите го

Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП – Велико Търново разпространи позицията си във връзка с декларацията на д-р Драгош Методиев, номиниран за кандидат за евродепутат от партийни организации на БСП в община Велико Търново.

Във връзка с внесената на 16 януари в Общинския съвет на БСП декларация от д-р Драгош Методиев, член на Общинския съвет на БСП и номиниран за кандидат за член на ЕП от  общински партийни организации, заявяваме  принципното си становище, че не подкрепяме  подобно поведение. Считаме мотивите на д-р Методиев да  оттегли кандидатурата си  от  по-нататъшните процедури за  включване в листата на БСП за предстоящите избори за ЕП като отстъпление от доверието на  членовете на партийните организации, които го  номинираха.

Поставянето на партийните организации и техните членове, които го номинираха, пред свършен факт, по този начин е некоректно. Считаме, че ако д-р Методиев е недоволен от начина, по който се развива БСП,  е имал достатъчно възможности да го заяви – като  член на Общинския партиен съвет и като общински съветник от БСП - той е част от две важни партийни ръководства, които вземат решения. В тях е мястото да заявява и отстоява позициите си и да работи за  реализацията им, дори ако те не са съвпадали и не съвпадат с вижданията на останалите. Това той не е направил. Не го прави и с този свой ход. Уважаваме неговото право на личен избор, но не подкрепяме това негово поведение.

Всеки има право да променя възгледите си и да се развива. Но когато  поемеш един ангажимент, си длъжен да го изпълняваш докрай, а не да отхвърлиш труда, намеренията и доверието на  хората, които са ти вярвали и са разчитали на теб.

Предстоящите  избори за европейски парламент са особено важни, не само за БСП, а за цялата европейска левица. Европейската криза и нейното решаване може да бъде осъществено само с усилията на леви, социални модели на управление. Ето защо сега е необходимо обединение, а не разединение на всички ляво мислещи хора, в една листа.Заявяваме, че Великотърновската партийна организация остава единна и силно  мотивирана за изборна победа в предстоящите европейски избори в община Велико  Търново.

На журналистически въпрос очаква ли се и други партийни членове да последват д-р Методиев, областният и общински лидер на БСП Валентин Ламбев отговори, че засега няма информация други социалисти да предприемат подобни стъпки. Той бе категоричен, че заявлението на д-р Методиев и евентуално други такива няма да попречат на партията за предстоящите евроизбори. Съгласно устава на БСП всеки член, който се яви като кандидат от друга листа, се самоизключва от партията, поясни Ламбев.

Цялата позиция може да чуете в звуковия файл.