Балетна академия събира деца за втора година в Марян
Балетна академия събира деца за втора година в Марян / снимка: Община Елена

За втора поредна година примабалерината Диляна Никифорова ще проведе балетна академия в еленското село Марян. Успехът на събитието през август миналата година както на местно ниво, така и спрямо ентусиазма на участвалите деца, артисти и педагози, амбицира организаторите от бургаския „Детски балетен театър - Капка" повторно да направят академията.

Занятията в селото започват на 6 август и ще завършат с  три балетни концерта -  по един в Марян, Елена и във Велико Търново. Програмата ще бъде подготвена в рамките на академията, като в нея ще участват освен децата и гост-артисти от Националния балет и Бургаска опера.

Педагози и репетитори в академията през тази година ще бъдат примабалерините Диляна Никифорова, Красимира Колдамова, Дарина Бедева и Капка Роглева, хореографът Гриша Роглев и балетистът Росен Канев.

В „Балетна академия - Марян" ще вземат участие 40 деца от Бургас, Елена, Велико Търново, Димитровград, София и Варна. Те ще бъдат разделени в три групи: малки - начинаещи; средно напреднали и напреднали. В спектаклите ще бъдат представени откъси от класическото балетно наследство: „Пахита", „Дон Кихот", „Лебедово езеро", „Корсар" и др.