бебе
бебе / ThinkStock/Getty Images
От началото на годината до 4 октомври са се родили 820 бебета в Родилно отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. В тази бройка има 10 двойки близнаци, като те са били обект на грижи на Неонатологичното отделение, обясни началникът на отделението д-р Кина Николова. Към този момент в него има две двойки близнаци. По думите й процентът винаги е 50 на 50, когато става въпрос за пол, но в последните 3 дни повечето бебета са момичета.

Недоносените бебета са 91 като преобладават бебета над 1500 грама. Под 1000 грама имаме само едно дете, което е приведено до 24-я час в Университетска клиника в Плевен. Колегите от Родилно отделение водят една отлична женска консултация и всички жени, които раждат през 28-ма седмица или очакват дете под 1000 града се привеждат в Плевен, за да бъдат родоразрешени там. Както винаги съм казвала – най-добрият транспорт е ин утеро, тоест майката. Децата, които се раждат в Горна Оряховица също не се привеждат при нас, а директно се изпращат да родят в Плевен“, обясни неонатоложката.

По думите на акушерката, основната причина за раждане на бебе с много ниско тегло са инфекциите при бременните. Има и много други заболявания, свързани с майката, с хромозомни аномалии при детето, но водеща причина почти винаги са майчино-феталните инфекции. „Всичко това може да се предотврати, тъй като има много съвременни начини за наблюдаване на бременността. Жените трябва да се информират и всичко, което им се предлага като възможности трябва да бъде обмислено, а ако има заболявания трябва да се лекуват своевременно. Жените трябва да бъдат проследявани адекватно през цялата бременност. Раждането в много крехка възраст – 14-15-16 години също са много рискови. Това са деца, които гледат деца. Броят им е голям – в седмицата приемаме поне по едно такова момиче“, сподели тревожната статистика д-р Николова.

Преди 2 години излезе статистика, че 90% от децата, родени под 28 гестационна седмица, със сигурност имат някакви увреждания. „Сега вече се въвежда едно продължително следене на недоносените деца и вярвам, че в следващите 10 години биха могли да се дадат точни показатели по гестационни седмици, тегло и т.н.“, каза д-р Николова и поясни, че не е сигурно, че ако детето е в нормални килограми, няма да има увреждания. По думите й има бебета, които се раждат над 3 кг и имат сериозни увреждания, има и такива, които са под 1500 гр. и са здрави.

Акушерката отбеляза, че състоянието на Родилно отделение и на Неонатологичния сектор е отлично. По думите й след ремонта, който се извърши в края на 2015 и началото на 2016 година, има всички условия за отлично обслужване на пациентите и за адекватна медицинска дейност – първична кардиопулмонална ресусцитация и отглеждане на недоносени деца над 1000 грама. След получаване на новата апаратура по Норвежката програма, Неонатологията е изцяло обезпечена и има всички необходими неща за интензивна терапия – апарати за обдишване, пулсоксиметри, инкубатори и т.н.