550 операции са извършили хирурзите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от началото на годината
550 операции са извършили хирурзите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от началото на годината / netinfo

550 операции са извършени от 1 януари до 30 септември т. г. в Отделението по хирургия на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. 40 от тях са категоризирани като големи операции (перфорации на язва, на черва, на жлъчки, тумори и др.), които са били сложни и често пъти - животоспасяващи. Около 60 са извършените средни операции.

При тях преобладават апендикси, хернии и др. Броят на т. нар. малки операции е бил 451. В тях се включват парциални (частични) ампутации, шевове на рани и др. Това информира д-р Димитър Макавеев, началник на хирургичното отделение в горнооряховската болница. За деветмесечието са извършени 15 лапароскопски операции на жлъчка.

550 операции са извършили хирурзите от МБАЛ Св. Иван Рилски от началото на годината
netinfo

През последната година в отделението съвместно с екипи от УМБАЛ Плевен и великотърновски хирурзи като д-р Иво Найденов, горнооряховските хирурзи извършват безкръвни операции на жлъчен мехур. Холицистектомията се поема по клинична пътека от здравната каса, като пациентът заплаща само част от консумативите. З

а пациентите от региона да се оперират тук се оказва най-достъпният вариант, тъй като спестяват разходи за транспорт, за престой и евентуално придружител, ако изберат болници в други райони на страната.

За деветмесечието има отново регистрирани сложни и тежки оперативни интервенции, в резултат на които са спасени десетки човешки животи. Една от специфичните по сложност операции за периода е била на жлъчен мехур, при която е изваден голям камък от възрастната пациентка - около 5 сантиметра. Интервенцията са извършили д-р Димитър Макавеев и д-р Елиас Хаддад.

Средно оперативният престой в отделението е бил между 5 и 6 дни, информира още д-р Макавеев. Отделението работи в момента по 30 клинични пътеки с НЗОК.

Седем са лекарите, които работят в хирургичното отделение и девет медицинските сестри. Горнооряховските хирурзи си сътрудничат и с колеги от великотърновската болница в областта на съдовата хирургия, както и с Университетската болница в Плевен в областта на лапароскопските операции.