4000 пациенти ще преминават през новата кардиоклиника за година
4000 пациенти ще преминават през новата кардиоклиника за година / netinfo

Клиника по интензивна кардиология бе открита във Велико Търново.
Новото болнично заведение е втората високотехнологично оборудвана клиника от националния проект на Българския Кардиологичен Институт за намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Проектът цели да подобри значително възможностите за достъп до високоспециализирана и животоспасяваща медицинска помощ 24 часа в денонощието. Инвестицията е в размер на 7 млн.лв. В новата болница работят 24 лекари и 35 медицински сестри. Вече са приети първите четирима пациенти.
Съставена е и листа на чакащите за лечение като записаните до този момент са 280.

Процедурният успех на извършваните в клиниката дейности ще бъде над 98 процента, а смъртността – два пъти по-ниска от процентите в развитите европейски държави, прогнозира изпълнителният директор на новата кардиологична болница д-р Младен Григоров, позовавайки се на резултатите от университетската клиника по кардиология в Плевен, която работи от година.
През плевенската клиника за година са преминали 4000 пациенти, толкова пациенти се очаква да приеме за година и болницата във Велико Търново.
Заради острия недостиг на кадри, притежаващи лиценз за интервенционална кардиология, съзнателно ограничавани досега на базата на остарял документ от 2003 година, бяхме принудени да поканим водещи колеги от Чехия, които имат и най-добрия опит за лечение на остър миокарден инфаркт, подчерта д-р Григоров. Чешки специалисти от университетски болници в Прага и Бърно обучават медици както в Плевен, така и във Велико Търново.

Новата клиника в старата столица сътрудничи и с национален болничен комплекс Нигуарда в италианския град Милано, ще ползва и експертните терапевтични консултации на болници като кардиологията и кардиохирургията на Кливланд клиник и Майо клиник – САЩ.

На официалното откриване лентата прерязаха изпълнителния директор на болницата проф. Младен Григоров, ръководителят на национален болничен комплекс Нигуарда д-р Карло Никора и кметът на Велико ТърновоРумен Рашев.
271 на сто хиляди души е смъртността от инфаркт в България. В същото време в Италия смъртността по този показател е 80 на сто хиляди души.

По отношението на превенциятакардиолозите определиха като много важен закона, който забранява тютюнопушенето на обществени места в Италия.
Само от този факт значително е намалял приемът на болни от остри сърдечни заболявания.

Италианските кардиолози посочиха още, че личните лекари редовно преминават през курсове за здравна превенция на сърдечносъдовите заболявания с акцент върху преборване на високото кръвно налягане и високия холестерол.

Клиниките в Плевен и Велико Търново са единствените у нас, потвърдени по стандартите за лечение на сърдечносъдовите заболявания на Европейското кардиологично дружество. След по-малко от месец се очаква да заработи и кардиологична клиника в Ямбол.