400 картички, изработени от ромски деца, тръгват към Либия
400 картички, изработени от ромски деца, тръгват към Либия / netinfo


Учениците, изучаващи ромски фолклор, ще изпратят над 400 картички на българските медицински сестри в Либия и заразените със СПИН деца. Така ромската общност ще подкрепи кампанията “Не сте сами”, организирана от Дарик радио, вестник “Стандарт” и bTV, съобщиха от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Картичките са с новогодишни мотиви и са изработени от самите деца по повод ромската Нова Година Василица, която бе отбелязана вчера.
Изучаването на “Фолклор на етносите - ромски фолклор” бе предложено от Център “Амалипе” и подкрепено от Министерството на образованието и науката. Програмата стартира през 2002 година в 8 училища във Великотърновска област. Днес фолклор на етносите се изучава в над 200 училища в цялата страна.
Над 200 деца от Великотърновска област ще участват в празничния концерт по повод Ромската нова година – Василица. Децата са от училищата, в които се изучава СИП - ромски фолклор. Концертът щезапочне от 14 часа във Военния клуб във Велико Търново. Във фоайето на Клуба ще бъде показана изложба от снимки, които илюстрират новогодишните ромски традиции. В експозицията ще бъдат показани и украсени сурвакници на различните групи роми, както и традиционната празнична трапеза.