35 знамена начело на празничното шествие
35 знамена начело на празничното шествие / Sofia Photo Agency, архив

35 знамена ще бъдат развети от ученици начело на традиционното празнично шествие до крепостта Царевец от 9,30 часа по повод националния празник.

В блока с флаговете са включени бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски", знамето на Учебната база и на вече бившето Висше военно училище, знамената на Великотърновския университет и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Участниците в шествието ще развяват още реплики на знамената-реликви, съхранявани от клуб „Традиция" - това са Самарското знаме и знамената на 18-ти Етърски пехотен полк и 1-ви Търновски революционен окръг, знамената на четите на Филип Тотю, Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Показани ще бъдат и знамената на около 20 търновски училища и неправителствени организации.

Бойни знамена и знамена-светини са показвани досега по повод националния празник на Република България - 3 март и за Деня на българската армия и храбростта - 6 май, но за първи път се включват като елемент от празничното шествие за Деня на Независимостта.

Българското национално знаме във вида, в който го познаваме днес, е използвано за първи път от Георги Раковски при основаването на Първата и Втората български легии. Знамето е утвърдено като общодържавен символ от Учредителното събрание и е скрепено с текст в Търновската конституция.