2100 кандидат-студенти се явяват на първата изпитна сесия във ВТУ
2100 кандидат-студенти се явяват на първата изпитна сесия във ВТУ / Sofia Photo Agency, архив

2100 кандидат-студенти са подали заявление за участие в редварителната изпитна сесия на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Изпитите започват този уикенд (21 и 22 април) и продължават следващия - 28 и 29 април.

1259 кандидати се явяват на днашния тест по български език, а утре ще се проведат изпитите по български език и литература, история на България - тема, английски език, математика. Тестът по информатика и информационни технологии също е в неделя заедно с изпитите по физическо възпитание и музика. В събота и неделя има и задължителната за всички бъдещи педагози проверка по говорни и комуникативни способности.

Тестът по история на България, за който участие са заявили 492 души, е на 28 април. Същия ден ще се проведат и изпитите по живопис, графика, стенопис, скулптура, графичен дизайн и визуални комуникации. Тогава отново има час за проверка на говорните и комуникативни способности.

На 29 април, неделя, ще се проведе тестът по география на България. За него участие са заявили 265 души. Тогава са и последните две проверки от първата сесия - по богословие и рисуване.

Писмените конкурсни изпити са анонимни. Продължителността на изпитите е 5 часа, с изключение на четирите теста - по информатика и информационни технологии, по история, география и по български език. За тях времето е четири часа, припомнят от университета.

Кандидат-студентите, явили се на конкурсните изпити на първата изпитна сесия, могат да се явят и на втората изпитна сесия през юли. Резултатите от първата изпитна сесия през април участват в балообразуването и важат за крайното класиране. В балообразуването участва по-високата оценка от съответния изпит, независимо дали е от първата или втората изпитна сесия.

В балообразуването могат да участват оценките, получени от кандидат-студентите, явили се само на първата изпитна сесия или само на втората изпитна сесия. Кандидат-студентите задължително трябва да подадат документи за кандидатстване от 18 юни до 4 юли 2012 г., за да могат да участват в крайното класиране, независимо на коя изпитна сесия са се явили.

Всички рожденици по време на кандидатстудентските изпити ще получат като подарък специална картичка от ректора проф. Пламен Легкоступ и книги на преподаватели от Великотърновския университет.