21 фирми и граждани искали информация от екоинспекцията
21 фирми и граждани искали информация от екоинспекцията / dariknews.bg

21 фирми и граждани са ползвали правото на достъп до информация от Регионалната екоинспекция във Велико Търново от началото на годината.

От тях 17 са получили исканата информация, едно питане е препратено до МОСВ за отговор по компетентност, по едно от заявленията екоинспекцията не разполага с исканата информация, а останалите заявители са насочени къде могат да я намерят. Няма отказ за предоставяне на информация.

Питанията са свързани основно с постъпили инвестиционни предложения в защитени зони по НАТУРА 2000, следват данни за резултати от мониторинга на околната среда, информация за пунктовете за изкупуване на охлюви, за пазара на употребявани гуми, както и издадени решения на инспекцията.

Съгласно Закона за достъп до обществена информация и Закона за опазване на околната среда, всеки гражданин има право на достъп до информация за състоянието на компонентите на околната среда и факторите, които могат да им окажат въздействие.

Преди три години, във връзка с 28 септември - Международния ден на правото да знам, РИОСВ - Велико Търново получи почетна грамота за принос в областта на достъпа до информация в категория Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани.