200 светлоотразители раздават на деца от В. Търново и Г. Оряховица
200 светлоотразители раздават на деца от В. Търново и Г. Оряховица / Dariknews.bg, архив

200 светлоотразители ще раздадат експерти от Регионалната екоинспекция на деца и ученици от Велико Търново и Горна Оряховица по повод Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили - 22 септември. Темата тази година е „Движение в правилната посока".

Светлоотразители за пешеходци ще получат децата от ЦДГ „Райна Княгиня", първокласници от ОУ „Бачо Киро" във Велико Търново и деца от горнооряховската ЦДГ „Първи юни", за да ги поставят на раниците или велосипедите си за по-добра видимост на пътя.

Според проучвания човек със светлоотразител може да бъде забелязан на тъмно от шофьор, каращ на дълги светлини, от разстояние 300 метра. Ако човек обаче е без светлоотразител, в зависимост от това с какво е облечен, може да бъде забелязан приблизително от 100 метра.

Четири града от Великотърновска област се включват с инициативи за отбелязване на международното събитие. Това са Велико Търново, Елена, Горна Оряховица и Свищов, които организират велопоходи и състезания, обособяват зона без автомобили на 22 септември и празници на открито.