12 паралелки падат след първото класиране на седмокласниците
12 паралелки падат след първото класиране на седмокласниците / netinfo

12 паралелки ще бъдат закрити в профилираните училища и професионални гимназии с прием след 7 клас във Великотърновска област, показват резултатите от първото класиране на седмокласниците.

В Хуманитарна гимназия ще бъдат съкратени две паралелки – „Български, английски, испански език и история” и „Български, английски език, история и география”, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Зоя Комитова.

Недостатъчни са учениците и за паралелка „Химия и опазване на околната среда” в Природо-математическата гимназия.

Закриват се още паралелките „Хореография” в училище „Емилиян Станев”, „Информационни технологии” в училище „Вела Благоева”, „Физическо възпитание и спорт” в училище „Г.С. Раковски”.

Старопрестолната гимназия по икономика ще остане без паралелка „Застрахователно и осигурително дело с английски език”. Няма ученици и за паралелка „Телекомуникационни системи” в Професионалната гимназия по електроника, а също за паралелка „Моден дизайн” в Професионалната гимназия по моден дизайн.

В Горна Оряховица без паралелка „Немски език” остава училище „Георги Измирлиев”, а в училище „Вичо Грънчаров” се закрива паралелка „Информатика”.

От 14 до 16 юли учениците трябва да се запишат в избраната от тях паралелка на съответното училище, след което ще стане ясно дали ще има още закрити паралелки, посочи Зоя Комитова.

Списъците с класирането на учениците ще бъдат изнесени по училищата до края на деня. От подалите заявления за участие 836 ученици, не са се класирали 18. Те ще бъдат включени в следващите класирания, каза още Зоя Комитова.