НАП-Велико Търново
НАП-Велико Търново / netinfo
През последния  месец инспектори от НАП В.Търново засилиха контрола по спазването на данъчно-осигурителното законодателство във Великотърновска област на масови прояви на открито - фестивали, концерти, изложения, празници и др. При извършените 26 контролни проверки е установено, че 10 търговци /най-често това са сергии/  извършват търговска дейност, без да имат касов апарат, а други 3 не  издават касови бележки за извършените продажби. На нарушителите незабавно са  съставени актове за установяване на административни нарушения /АУАН/, чийто брой в област В.Търново е 14. На територията на Великотърновската териториална дирекция, която обхваща седемте  области от В.Търново до Видин, данъчните са извършили 118 проверки и са съставили на търговци 78 акта за административно нарушение, от които 62 акта са за липса на фискално устройство, а за неиздаден  фискален бон - 5 бр.

Календарът на културните и спортни събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите.

От НАП В.Търново напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга, независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. Новото през тази година е, че неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен последващата глоба. Обектите остават затворени обичайно в продължение на 2 седмици след запечатването. Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, освен документ от пост-терминала са длъжни да  издадат и фискален бон. Изискването и съхранението на фискален бон е важно за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било затруднено, допълват от приходната администрация.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg