Плуване за деца със Синдром на Даун
Плуване за деца със Синдром на Даун / netinfo
Общо 20 деца – 10 от Варна и 10 от София, ще получат безплатен 6-месец курс, благодарение на фондацията
Фондация "Живот със Синдром на Даун" – част от ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, стартира нов проект - плуване за деца със Синдром на Даун за 6 месеца напълно безплатно за 10 деца от Варна и 10 деца от София.

Треньорите, които ще провеждат курса, имат опит с деца със специални потребности и ще работят индивидуално с всяко от тях. Във Варна плуването стартира през юни, в София – през април, тренировките ще се провеждат от победителя в ПРОМЯНАТА 2016/2017 ParaKids.  За да се включат, е необходимо децата да са на възраст от 4 г до 12 г. Във Варна с предимство ще са децата, които не са част от проекта на фондацията по Музикотерапия по метода на Карл Орф, като целта е да дадат възможност на повече деца, да участват в различни занимания, стимулиращи тяхното развит.

За децата със Синдром на Даун от първо лице
 
При желание се свържете с фондацията в страница им във фесйбук Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome или на jivot.downsyndrome@abv.bg
 
Плуването е изключително важно, защото действа стимулиращо на организма, увеличава умствените способности при деца от всички възрасти. Този спорт носи ползи, с които другите не могат да се похвалят -ефективно намалява тревожността и стреса при децата. Водната среда действа успокояващо, а плуването със своите нежни и ритмично повтарящи се движения успешно помага за преработване на натрупаната негативна психична енергия. В допълнение подобрява обмяната на веществата, съня и апетита, масажира тялото, стимулира нервните окончания, прави нервната система по-устойчива, развива дихателната и сърдечно-съдовата системи, тренира мускулите и връзките, намалява натоварването на гръбнака и изправя стойката. Чувствително подобрява общата моторика, повишава тонуса на организма.