С подкрепата на семействата си, Силви и Краси от Варна успяват да преодолеят първоначалния шок от новината, че детето им е с Даун
Преди три години семейството на Силви и Краси от Варна се увеличава с още един член – ражда се дъщеря им Микаела. Щастието е голямо, но бива помрачено от новината, че Микаела е със Синдрома на Даун. В началото това предизвиква притеснение у двамата родители, защото те не знаят какво да очакват и как да се грижат за дете с Даун. За щастие получават подкрепата на своите близки, които в този момент са неотлъчно до тях.

Микаела и братчето й Крис
netinfo

Днес те са много по-уверени и искат да предадат знанията и опита, който са натрупали в отглеждането на дете със Синдрома на Даун и на други родители. Затова основават фондация „Живот със Синдром на Даун“ и стартират онлайн поредица с видеа, в които разказват за генетичната аномалия и какви грижи трябва да се полагат за децата с Даун. Нещо повече, те са финалисти в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA в партньорство с фондация Reach for Change България - ПРОМЯНАТА 2016/2017.

В най-новото си видео те се връщат към първите дни след раждането на Микаела. С тях работи психолог, а лекарите макар и почти сигурни за диагнозата, извършват всички необходими изследвания, за да са сигурни, че Микаела е с Даун. Това става посредством консултация с кардиолог и провеждане на генетичен тест, чиито резултати стават ясни след около месец.

Майката на Микаела, Силви, разказва, че е преминала през много интензивен период на обучение как да се грижи за дете със Синдрома на Даун. С помощта на различни специалисти, които са посещавали Микаела у дома, всеки ден Силви е правила различни упражнения с детето, за да може да й даде навременна и адекватна грижа. За задължителните процедури и всички други съпътстващи изследвания за развитието на Микаела, Силви и Краси разказват в новото си видео. Абсолютно задължителни са срещите с логопед и рехабилитатор, но основната грижа остава в ръцете на Силви, която се грижи всекидневно за Микаела.

Освен всички медицински изисквания, които е трябвало да покрият, и двамата родители преминават и през силен емоционален период, за който казват, колко е било важно да повярват в себе си и в детето си, защото въпреки диагнозата то е като всички останали деца. В тези напрегнати моменти семейството е заедно, а приятелите също оказват голяма подкрепа.

Днес Микаела е на 3 години, научила е много неща - да брои до 10, да казва дните от седмицата, да пее различни песнички и т.н., ходи на детска градина и изживява пълноценно детството си, макар че ежедневно грижите за развитието й продължават. Какво още разказват Силви и Краси, може да разберете във видеото.

Всички видеа на проекта "Живот със Синдром на Даун“ може да гледате в техния официален канал във Vbox7.com. За актуална информация следете тяхната Facebook страница.