На 1 март стартира проектът „Живот със Синдром на Даун”, финалист в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА. Тя се осъществява в партньорство с фондация “Промяната” (част от мрежата на международната фондация Reach for Change) и подкрепя и инвестира в развитието на социалното предприемачество в България, с цел подобряване живота и бъдещето на българските деца.

Красимир Ламбов и Силвена Христова са семейство от гр. Варна с две деца - Крис и Микаела, която е детенце със Синдром на Даун. В своя проект „Живот със Синдром на Даун” те ще разкриват не само забавната част от своя живот, но и предизвикателствата, които им се налага да преодоляват ежедневно.

Синдром на Даун
netinfo

Техният първи видеоклип, част от инициативата на NOVA - „ПРОМЯНАТА” вече е факт и е със заглавие „Вярвайте в децата си”. В него Силвена и Краси засягат много важна тема - „Изоставянето на децата със Синдром на Даун в домове”, което много често е резултат от съвети на лекари още в родилния дом. Във видеото, Краси ми Силвена ни показват какво се случва с децата, които биват изоставени в домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), без да им бъде даден шанс за пълноценен живот. Показват ни, че дете със Синдром на Даун в семейна среда се развива и ни срещат с 37-годишната Йорданка Райнова, която е със Синдром на Даун, работи, развива се и споделя, какво е постигнала в живота си въпреки диагнозата и благодарение на вярата и подкрепата на своите родители.

„Йорданка е прекрасният пример за това, че няма невъзможни неща”, споделят Красимир и Силвена и добавят своето обещание към всички приятели на проекта „Живот със Синдром на Даун”:

„Обещаваме ви много весели емоции от Крис и Микаела, но ще покажем и важни теми, с които искаме да провокираме към промяна в полза на хората със Синдром на Даун. Много е важно да споделяте нашите клипове, за да достигат те до възможно най-много хора и най-вече до тези, които ще имат нужда да чуят и видят всичко това!”
 
За да следите клиповете, които щастливото семейство от Варна ще реализира като част от проекта си и в бъдеще, може да се абонирате за техния канал Vbox7.com/Живот със Синдром на Даун.

Само за три години след старта си през 2014 г. ПРОМЯНАТА показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас. Паралелно с новите финалисти от третото издание на конкурса, Нова Броудкастинг Груп и фондация „Промяната” продължават да подкрепят и девет от настоящите социални предприемачи в ПРОМЯНАТА. Благодарение на усилената си работа и желанието си да помогнат на децата в България в началото на 2017 г. всички те подкрепят повече от 10 000 деца!