Майка на дете с Даун: Аз съм един щастлив родител!
Майка на дете с Даун: Аз съм един щастлив родител! / yogainmyschool.com
Майка на дете с Даун: Аз съм един щастлив родител!
85259
Майка на дете с Даун: Аз съм един щастлив родител!
  • Майка на дете с Даун: Аз съм един щастлив родител!

В Международния ден на хората със синдром на Даун – 21 март, ви срещаме с две жени, за които е кауза да покажат, че децата и възрастните с тази генетична аномалия не са по-различни от всички останали и заслужават пълноценен живот. Силвена Христова е майка на детенце с Даун, а Елена Тодорова е психолог и работи по програмата „Ранна интервенция“ на „Карин дом“. Тя е безплатна и достъпна за всички семейства с деца до 3 години от Варна, при които има риск от изоставане в развитието. Програмата се подкрепя от общината, която финансира организацията и дава възможност на екип да работи с родилните отделения за предотвратяване на изоставянето на бебета.

Общата борба да се даде шанс на малката Микаела, както и на други деца като нея, събира Силвeна и Ели.

Микаела е на година и седем месеца. Развива се изключително добре – ходи, бяга и е страшно палава, разказа пред Дарик майка й Силвена. С помощта на специалистите от „Карин дом“ детето напредва и в говорното си развитие. Момиченцето се ражда на 21 юли 2014 година. Макар че бременността е следена и всички необходими изследвания са направени, с огромна изненада семейството научава след раждането, че тя е със синдром на Даун.

„Всяка майка знае каква е радостта от раждането на детето. За съжаление на мен тя ми беше отнета още от самото начало. Още преди да изляза съвсем от упойка докторът дойде при мен и ми съобщи за диагнозата на Микаела. След това ни беше предложено да я изоставим, защото сме млади, ще имаме още деца“, спомня си Силвена.

Точно когато се нуждаят най-много от подкрепа, родителите на Микаела срещат психолога от „Карин дом“ Елена Тодорова. От нея семейството получава кураж, че може да се справи. Тя им показва пътя, по който трябва да върви. Детето е включено веднага в програма на организацията и така с помощта на специалистите се развива все по-бързо. Сега Силвена казва за себе си, че е една щастлива майка.

От медицинска гледна точка Даун е може би една страшна диагноза, но реално се спестява балансираната прогноза, която могат да имат тези деца, обясни Елена Тодорова пред Дарик. Много е важно в началото семейството да получи подкрепа и да разбере положителните неща, които могат те.

"Те, като всички други деца, могат да проходят, да проговорят, да учат заедно с връстниците си. Могат да играят с тях и да достигнат добри обучителни резултати. Могат да бъдат интегрирани във всяка житейска ситуация, както и да овладеят професионални умения“, посочи специалистът.

За да насочат вниманието на обществото към децата с Даун, през миналата година родители направиха изложба със снимки в София и Варна. Те имат желание кампанията да продължи с втора изложба в морската столица през лятото и се надяват на подкрепа от всеки, съпричастен с каузата.

Целия разговор с Ели и Силвена, чуйте в звуковия файл