Жители на Левски искали да газят в кал и да нямат тротоари
Жители на Левски искали да газят в кал и да нямат тротоари / bgmaps.com

Осемте милиона лева за облагородяването на 17-ти микрорайон на кв. „Левски” са загубени заради жалбите на част от жителите му, а до две години издаденото разрешение за строеж няма да има стойност. Това обясни пред съветниците от комисията по архитектура главният архитект Виктор Бузев по повод на поредното искане на живущи в квартала да се върне стар ПУП от 1962 година, който да гарантира забрана за строителство в района.

„Искам да подчертая, че там възможността не е отпаднала, а заради жалбите средствата са загубени, има разлика”, посочи Бузев. Той изрази недоумение от реакцията на част от жителите на „Левски”, които на обществените обсъждания за благоустрояване на мястото обяснили, че искат да ходят в кал, не желаят да има тротоари и противоударни настилки на детските площадки.

По-голямата част от хората искаха кварталът да се промени, но заради жалбоподателите парите бяха загубени, коментира съветникът Мартин Байчев, който обясни, че има имот в „Левски”.

На заседанието местните депутати одобриха предложението на кмета Иван Портних за разширяване на гробищния парк в село Тополи с 80 дка. Съветникът Христо Атанасов направи забележка, че липсват документи в преписката. Той разкритикува администрацията, че е направила съществени пропуски при комплектоването й.

Не е приложено становище на РИОСВ дали терените, върху които е планирано строителство, влияят на защитени зони. Освен това, възложител на заданието няма как да бъде „Обреди”, липсват и документи за собственост, обоснова се Атанасов.

Главният архитект Виктор Бузев уточни, че екооценка ще бъде направена впоследствие. Атанасов заяви, че не е против решението, но не е съгласен в него да липсват основни параметри. След като то беше юридически прецизирано, съветниците гласуваха и приеха предложението.