/ Дарик Варна, архив
Дал в заложна къща пералня, климатик и хладилник от наетия апартамент
Варненският районeн съд  осъди 25-годишен наркозависим младеж от столицата за обсебване на вещи от хазаин, информират от съда.

В началото на октомври 2014 г., въз основа на сключен договор за наем, подсъдимият се нанесъл в обзаведен апартамент, собственост на жена от Варна. Съгласно договора, той ползвал наличното оборудване, но поради липса на средства за закупуване на хероин, през декември същата година той решил да остави в заложна къща автоматичната перална машина от популярна търговска марка. В срока на падежа младежът не върнал взетите срещу вещта пари от заложната къща и пералнята била продадена.

В началото на 2015 година подсъдимият, със свой познат, отнесъл в същата заложна къща и хладилника на хазайката си, който не бил приет като залог, но бил изоставен там. Впоследствие, за да се снабди с наркотици, 25-годишният младеж свалил вътрешното и външно тяло на климатичната система в наетия апартамент и ги продал на неустановено лице.

В края на януари той се изнесъл от апартамента без предизвестие и заминал за чужбина. Съседи алармирали за неприятна миризма от апартамента, с помощта на ключар собственикът влязъл в жилището, където заварил множество разхвърляни боклуци и липсваща техника.

25-годишният столичанин има предходна съдимост. За извършеното обсебване той бе осъден от Районен съд – Варна на 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при строг режим в затвор. Той бе осъден още да заплати обезщетение на гражданския ищец по делото за претърпените имуществени вреди. По отношение на него съдебният състав приведе в изпълнение и  наложено му с присъда  на Русенския районен съд  наказание от  година лишаване от свобода.

 Присъдата на ВРС подлежи на обжалване или протест.