Дарик
Дарик / Деян Герговски
Варненският общински съветник Григор Григоров сезира прокуратурата за нарушения при продажбата на общински жилища. Според него бюджетът на морската столица е ощетен най-малко с 1 млн. лв. от сделки с имоти на занижени цени. 

Съветник поиска временно да спре продажбата на общински жилища

От справка, изготвена от кметската администрация и подписана от Иван Портних, става ясно, че през 2015 г. и 2016 г. са продадени 76 жилища. 59 от тях са с издаден след 2011 г. акт за общинска собственост и новите им собственици няма как да отговарят на задължителното условие да са били не по-малко от 5 години наематели преди да имат правото да закупят имота, обясни независимият Григоров. 

Григор Григоров
Григор Григоров; Дарик Варна, архив

Неговото сравнение с пазарните цени на подобни жилища показало, че общинските са продадени 2-3 пъти по евтино – на цени от 40 от 300 лв./кв. м. в различните райони. Най-скъп е апартамент от близо 90 кв.м. в квартал „Младост”, за който са получени 58 хил. лв. Къщи от по близо 50 кв.м. в село Каменар са продавани за по-малко от 3 хил. лв.     

Общински съветник заподозря кражба за 1 млн. лв.

Според Григоров има сериозни индикации за корупция. Той припомни, че Общинският съвет не определя цените на имоти, а изискването е цената им да бъда по-висока от данъчната оценка. 

Скандални обществени поръчки няма да стигнат до съда

Съветникът изтъква в сигнала си, че общината губи ежегодно стотици хиляди левове, тъй като наемните цени на общинските жилища не се актуализират. Те са между 40 и 80 стотинки за кв. м., което ги прави 10 пъти по-ниски от пазарните. 

В 9 общински жилища под наем живеят лица, които не отговарят на изискванията. Сред тях са общински служители, следовател, прокурор, полицаи и учители, посочва още Григоров в сигнала си, който е адресиран и до Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Общински съветник: Сталин и Георги Димитров са престъпници, не трябва да са почетни граждани на Варна

„Портних не знае какво става. Всичко се прави на по-ниски нива от същата администрация, която обслужваше модела на Кирил Йорданов и Янко Станев”, коментира общинският съветник.