/ Дарик Варна, архив
Общинските жилища временно да не могат да бъдат продавани. За това настоява общинският съветник Григор Григоров, който е внесъл предложение за промени в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища. Ако бъдат гласувани, те трябва да са в сила до приемане на стратегия за общинския жилищен фонд.

По данни на местната администрация той е намалял със 109 жилища за около година. В момента апартаментите се продават на цени около данъчната оценка, което според Григоров не е справедливо. Той предлага това да става на пазарен принцип след одобрение от комисията по собственост и стопанство. 

Трябва да се анализират потребностите, нуждите и тенденциите, след което да се направи актуализация и на нуждаещите се, е мнението на съветника. Той предлага още всички  средства от продажбата на общински апартаменти да постъпват във фонд „Ремонт и покупка на общински жилища“.

На общинския жилищен фонд трябва да се гледа като на част от социалната програма на общината, а не като източник на приходи за бюджета, смята Григор Григоров. Това е солидарен фонд на варненци, с който те искат да помогнат на свои съграждани, които трудно се справят с житейските ситуации, коментира той. 
Визията за фонда и разпореждането с него трябва да бъдат част от стратегията на общината за развиване на социалните дейности и услуги, е мнението на съветника.