Само колоните останаха от новия детски център за близо 1 млн. лв. в циганската махала в квартал Аспарухово, обществената поръчка за който беше спечелен от фирмата Весела ООД
Само колоните останаха от новия детски център за близо 1 млн. лв. в циганската махала в квартал Аспарухово, обществената поръчка за който беше спечелен от фирмата Весела ООД / снимка: Община Варна
Скандални обществени поръчки, проведени в последните години от управлението на Кирил Йорданов като кмет на Варна, няма да стигнат до съда. След продължило три години разследване Окръжната прокуратура не е открила данни за престъпление при тяхното провеждане, въпреки че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатира множество нарушения. 

Обществените поръчки са от периода между януари 2009 г. и септември 2012 г. Проверката на АДФИ изчисли на 64,4 млн. лв. стойността на непроведените или неоснователно проведените поръчки, откри два „индикатора на измама” и 71 нарушения, като състави общо 11 акта. 

Финансовата инспекция откри индикатори за измама в Община Варна

Решението на прокуратурата да прекрати досъдебното производство е от лятото на миналата година и е било обжалвано от АДФИ, но Варненският окръжен съд е отказал да образува дело. Това съобщи независимият общинският съветник Григор Григоров, по думите на когото жалбата неправилно е била адресирана до съда в морската столица, който основателно я отхвърлил. 

На извънредна пресконференция Григоров в качеството си на председател на комисията за борба с корупцията към местния парламент се спря на три от поръчките, които са възложени от бившия шеф на дирекция „Социални дейности и жилищна политика” д-р Здравко Марков и спечелени от фирмата „Весела” ООД

Само колоните останали от нов детски център в циганска махала

Компанията успя да осъди Община Варна за 1 млн. лв. за строителството на център за деца в неравностойно положение в „Аспарухово”. Обектът беше предаден недовършен, а после оставен безстопанствен и разграбен. Другите спечелени поръчки от същата фирма са за ремонти на Дом за стари хора „Гергана” и СУПЦ „Анастасия д-р Железкова”. 

Общият размер на преките щети от трите търга е 2,1 млн. лв., а на непреките – 860 хил. лв., каза Григоров. 

Варна губи 4 млн. лв. за социални жилища заради обществен отпор

Решението си да алармира едва няколко дни преди парламентарните избори за прекратеното разследването на сделките той обясни, че му е било необходимо време да се запознае с доклада АДФИ, който беше публикуван преди три години.      

Проверката на финансовите инспектори обхвана обществени поръчки за малко над 328 млн. лв. Сред тях бяха също строителството на детска градина „Морски свят" в квартал „Аспарухово", договорите за ремонт на централната пешеходна зона и с фирмите, отговарящи за зимното почистване.