Финансовата инспекция откри индикатори за измама в Община Варна
Финансовата инспекция откри индикатори за измама в Община Варна / Дарик Варна, архив

На 64,4 милиона лева възлиза стойността на непроведените или неоснователно
проведените обществени поръчки в Община Варна през периода януари 2009 г. - септември 2012 г. Това показват резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От доклада, публикуван на сайта на агенцията, става ясно, че установените вреди за бюджета са за 88 219 лева.

Проверката е приключила през последното тримесечие на миналата година. При одита си в Общината АДФИ е открила два "индикатора за измама" - белези, от които може да се направи обоснован извод за преднамерено невярно или неточно представяне на факти.

Съставените актове са 11, при установени 71 нарушения. Най-много от нарушенията са по чл. 8, ал.1 от Закона за обществените поръчки ( „Възложителите са длъжни да проведат процедура за възлагане на обществена поръчка, когато са налице основанията, предвидени в закона"), чл. 70, ал.1 от същия закон ( „Когато офертата на участник съдържа предложение с числово изражение, което подлежи на оценяване и е с повече от 20 на сто по-благоприятно от средната стойност на предложенията на останалите участници по същия показател за оценка, комисията трябва да изиска от него подробна писмена обосновка за начина на неговото образуване") и чл. 94, ал.5 от Наредбата за реда за придобиване,управление и разпореждане с общинско имущество ( „Ако участникът, класиран на второ място, на когото е даден срок за сключване на договор, не сключи по своя вина договора в определения срок, внесеният от него депозит се задържа").

Девет са нарушенията на чл. 3, ал.2 от Наредба за възлагане на малки обществени поръчки, според който възложителите вземат решение за възлагане на малка обществена поръчка чрез открит конкурс, освен ако са налице условията за договаряне с покана.

Несъставените актове са 60 на брой. От АДФИ уточняват, че не се съставя акт когато нормативно установеният срок за съставяне на акта е изтекъл, когато законодателството не предвижда санкция при нарушаване на конкретната разпоредба, когато не е в правомощията на органите на инспекцията или когато нарушителят е починал.

Стойността на проверените обществени поръчки е малко над 328 милиона лева. Сред проверените задачи са получените приходи от приватизацията на общинския дял от 34.85 % във фирма „Шеле Екосервиз" и счетоводното им отчитане, извършените сделки и разходи, свързани със строителството на детска градина „Морски свят" в кв. „Аспарухово", сключени договори и плащанията по тях, разходите за ремонтни дейности на улични настилки и тротоари в кв. „Бриз", пл. „Независимост", пред Часовника, ларгото пред хотел „Черно море" и подстъпа към Морската градина, сключените за периода от 1 януари 2009 г. до 30 септември 2012 г. договори с „Весела" ООД, определянето, начисляването, внасянето и отчитане на прихода от извършени сделки с деактувани общински имоти за същия период и извършените разходи за поддържане на инфраструктурата при зимни условия за периода 2009/2010, 2010/2011 и 2011/2012.

На пресконференция в началото на декември м.г. бившият кмет Кирил Йорданов, който бе градоначалник от 1999 г. до март 2013 г., обяви, че разполага с експертиза, поръчана от него и потвърдена „от Париж". Експертизата доказвала доброто финансовото състояние на Община Варна към края на 2012 г. Предупреждението той направи, тъй като „наближава краят на финансовата година и няма начин общината да не направи финансов анализ".

След като Кирил Йорданов спечели първия си мандат, той назначи ревизия на управлението на Христо Кирчев и го обвини, че му е оставил тежко наследство и много неразплатени задължения. Очакванията бяха 13-те години начело на Варна на Кирил Йорданов също да бъдат ревизирани от новия градоначалник, но Иван Портних направи „скромни" разкрития. Като например, че прословутите плочки на варненския площад „Независимост" са имали 15 години гаранция и изпълнителят „Стили роуд" е трябвало да извършва ремонтите за своя сметка, че контролът по общинските проекти е бил силно занижен и нито един от тях не е издържан документално, както и че са били допусни множество грешки при проектирането на инфраструктурни обекти по европейски програми, заради което общината е заплашена със санкции.