Плочките на площад „Независимост” били с 15 години гаранция
Плочките на площад „Независимост” били с 15 години гаранция / DarikNews.bg, архив

Плочките на варненския площад „Независимост” са имали 15 години гаранция, през които изпълнителят „Стили роуд” е трябвало да извършава ремонтите за своя сметка. Това обяви пред журналисти кметът на морския град Иван Портних, който цитира подписания през 2002 г. договор. Оттогава насам на няколко пъти беше подменяна част от настилката на площада, а честите ремонти ставаха повод за множество критики към бившия градоначалник.

Плочките на „Независимост” ще бъдат изцяло сменени след стартирането на проекта за централния пешеходен ринг. В началото на месец октомври изтича крайният срок за обжалване на процедурата по избор на изпълнител. Ако няма възражения, строителните дейности ще започнат веднага, за да приключат до началото на следващия туристически сезон, каза Портних. От думите му стана ясно още, че общината е внесла корекции по договора за доставка на новите автобуси за градски транспорт и вече се чака окончателен подпис от Министерството на финансите. Като част от кредита за закупуването им Европейската банка за развитие ще отпусне 200 000 евро за изготвяне на нова транспортна схема и за анализ на организацията на паркиране в центъра на града.

На 23 ноември ще стане ясно дали Варна ще бъде избрана за европейска младежка столица през 2016 г. Кандидатурата е получила безпрецедентна подкрепа на българските евродепутати при представянето си през седмицата в Брюксел, похвалиха се от инициативния комитет. През октомври предстоят още две презентации. В последния етап на конкурса Варна се бори за домакинството с пет града от Ирландия, Испания, Литва и Азербайджан.