Варна може да загуби милиони от европроекти
Варна може да загуби милиони от европроекти / Дарик Варна, архив

Община Варна може да загуби милиони левове по европейски проекти, предупреди кметът Иван Портних при представянето на отчета си за първите 50 дни от встъпването си в длъжност. На няколко пъти градоначалникът подчерта, че наследството не е леко.

„Проблемите, свързани с европейските проекти, започват още от фазата на проектиране. Впоследствие това води до трудности в реализацията и забавяне в сроковете, които в голямата си част са императивни. Това от своя страна води до заплаха да не бъдат усвоени европейските средства и финансирането да остане за сметка на общинския бюджет, както и да ни бъдат наложени санкции. Грешките в процеса на проектиране са многобройни и касаят почти всички проекти, които са в ход на реализация”, заяви Портних. Като конкретни примери той посочи дълбоководното заустване и изграждането на пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци”, строителството на басейн „Приморски” и на нова ясла в квартал „Владиславово”.

„Там, където е възможно, ще бъде търсена отговорност”, коментира кметът. Той показа предварителният доклад на Агенция за държавна финансова инспекция за Община Варна в периода от 2009 до 2012 г. Неговите 250 страници Портних определи като „интересно четиво”, но не пожела да разкрие подробности, докато не изтече срокът за възражения. Единственият пример, който все пак даде, е заключението за множество нарушения при изграждането на образователен център в циганската махала в квартал „Аспарухово” (повече вижте тук). Фирмата изпълнител е спечелила конкурса с оферта за най-кратък срок за строителство и най-дълъг за гаранционно обслужване. Строителството обаче не е приключило в срок, а Община Варна не е предявила искане за неустойки. От центъра, който е бил издаден в завършен вид, в момента са останали само бетонните колони, а всичко останало е разграбено.

Показателите за изпълнението на бюджета на Община Варна са задоволителни и макрорамката ше бъде спазена, стана ясно още от думите на Иван Портних. Според него проблемът с местата в детските градини ще бъде напълно решен с откриването на още над 200 места в кварталите „Чайка”, „Левски” и „Владиславово”.