Само колоните останали от нов детски център в циганска махала
Само колоните останали от нов детски център в циганска махала / снимка: Община Варна

От нов образователен център за деца в неравностойно положение в циганската махала във варненския квартал „Аспарухово” са оцелели само бетонните колони. Снимки с останките от сградата, завършена преди няколко години, показа кметът на морския град Иван Портних. При изпълнението на проекта, който е на стойност над 700 000 лв., Агенция за държавна финансова инспекция е констатирала множество нарушения.

Фирмата изпълнител „Весела” е спечелила конкурса с оферта за най-кратък срок за строителство и най-дълъг за гаранционно обслужване. Средната цена за квадратен метър на обекта, който по документи е преместваем, е била 2000 лв. Впоследствие строителството не е приключило в посочения срок от два месеца, но Община Варна не е предявила искане за неустойки.

Процедурата по изграждането на центъра е започнало през 2010 г. и след издаването му в завършен вид той е бил охраняван до края на 2012 г. Тогава наетата фирма обаче се е отказала продължи дейността си, тъй като не са били осигурени условия за служителите й.

Същата фирма е спечела и конкурса за ремонт на СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова” на стойност над 4.2 млн. лв. Офертата й отново е бил със срок на изпълнение от 2 месеца, който не е бил спазен, и гаранция от 70 години. Сумата впоследствие е увеличена с решение на Общинския съвет, а сградата още не е пусната в експлоатация. Тя е без асансьори и обзавеждане на класните стаи, а отоплителната система не е довършена, обясни зам.-кметът д-р Лидия Маринова. По нейните думи застрашен от провал е проектът за изграждане на 7 къщички със защитени жилища за около 100 деца. Крайният срок за него изтича на 14 февруари следващата година и има опасност да не бъде спазен.