Общински съветник: Сталин и Георги Димитров са престъпници, не трябва да са почетни граждани на Варна
Общински съветник: Сталин и Георги Димитров са престъпници, не трябва да са почетни граждани на Варна / netinfo

Общински съветник предлага на Сталин и на Георги Димитров да бъдат отнети званията „Почетен гражданин на Варна”. Отличието на съветския вожд е присъдено през 1949 г., когато морската столица е преименувана на него, а на председателя на Коминтерна – две години по-рано.

Според Григор Григоров двамата са „престъпници” и имената им трябва да бъдат заличени от книгата за почетните граждани на Варна.

Общински съветник Сталин и Георги Димитров са престъпници не трябва да са почетни граждани на Варна
netinfo
„Георги Димитров е един агент на Москва, който е реализирал нейната доктрина в България. Организирал е Народния съд във всичките форми и са избити десетки хиляди интелектуалци. За мен като потомък на българи от Македония най-голямото предателство е, че по решение на Коминтерна и БКП са карали хората да се пишат македонци, тракийци, добруджанци и т.н. Това е първият път, когато се правят опити на географски принцип да бъде разделяна една нация, вместо да бъде обединена. А Сталин какво да кажем – ГУЛАГ, милиони избити без съд и присъда”.

Григоров, който влезе в местния парламент с листата на Реформаторския блок, все още не е написал мотивите към предложението си. То може да влезе в дневния ред още на следващата сесия, ако бъде подкрепено от 16 негови колеги.  За да се превърне в решение, за него трябва да гласуват две трети от всичките общо 51 общински съветници.

Най-почетното варненско семейство

„В наредбата ясно е разписано кои хора могат да бъдат почетни граждани на Варна, а тези двамата категорично не могат да бъдат такива. Това звание се дава на хора, които имат изключителни заслуги към града, към световната култура и изкуство. Тези звания са изключително важни, защото показваме на следващото поколение в какви морално-етични ценности вярваме, кои са моделите, към които обществото се стреми, и кои са личностите, които формират ценностите и идеалите. Тези двамата за мен са едни престъпници”, коментира Григоров. Той допълва, че предложението му не е свързано с измененията в закона за забрана на комунистическите символи, въпреки че кореспондира с него.

Кметът: Кадафи не е почетен гражданин на Варна

В края на 1949 г. Варна е преименувана на Сталин, като това име морската столица носи до 1956 г. За този период Григор Григоров заявява:

„Представете си какви са ни били управниците, щом могат да кръстят града на името на Сталин”.