Какви приходи очаква Община Варна от сделки с имоти
Какви приходи очаква Община Варна от сделки с имоти / Dariknews.bg, архив
Община Варна възнамерява да тегли кредит в размер на 10,3 млн. евро, с които да финансира няколко проекта. Решението за поемане на дълг беше гласувано през лятото от местния парламент в морската столица, а на 14 ноември ще бъде подложено на обществено обсъждане. 

Парите ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие с лихвен процент между 2 и 2,6%.

Първият транш ще в размер до 8,1 млн. евро с 3-годишен гратисен период и 9 години за погасяване на главницата, а вторият - до 2,2 млн. евро с падеж до 7 години, първите две от които ще са гратисен период. 

Близо 15,85 млн. лв. ще е заемът за проектите "Естетизация и модернизация на градската среда", втората фаза на "Интегриран градски транспорт” и доизграждането на пречиствателна станция за отпадни води в курорта „Златния пясъци”. С кредит от 4,26 млн. лв. ще бъде въведена „синя зона” в центъра на  Варна. 

Проектът „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна” е на обща стойност 34,4 млн. лв., от които безвъзмездната европейска помощ е 25,23 млн. лв., а собственото финансиране на община е близо 9,2 млн. лв.

В проекта са заложени 7 обекта, от които най-скъпият е за благоустрояване на междублокови пространства в Четвърти микрорайон във „Владиславово”, включващо  и основен ремонт на част от ул. „Янко Мустаков”. При него собственото финансиране възлиза на 4,9 млн. лв.  

Реконструкцията на улица „Мара Тасева” в квартал „Аспарухово” ще бъде съфинансирана с 1,8 млн. лв. 

Останалите обекти са за благоустрояване на междублокови пространства в Първи микрорайон в квартал  “Възраждане” и около улиците „Цар Петър”, „Парижка комуна”, „Кракра”,  „Гeoрги Бенковски", „Козлодуй", „Цар Симеон I", „Цариброд",  „Людовик Заменхов” и „Михаил Колони”

В проекта е включена също рехабилитация на алеите в Морската градина и изграждане на нови детски и спортни площадки. 

Всички ремонти трябва да приключат средата на 2019 г. 

Втората фаза от проекта „Интегриран градски транспорт “ е на обща стойност над 37,2 млн. лв. Европейското финансиране е 29,3 млн. лв., а за остатъка от близо 8 млн. лв. Община Варна ще тегли заем. 

Проектът предвижда закупуването на поне 15 нови автобуси и реконструкция на отсечки с обща дължина 6,6 километра по булевардите „Приморски”, „Цар Освободител",  „Осми Приморски полк”, „Васил Левски", „Народни будители", ,„Първи май” и улица „Съборни”

Крайният срок за реализация на всички дейности е началото на 2021 г. 

За реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на „Златни пясъци” Община Варна ще тегли кредит от 6,3 млн. лв. за мостово финансиране.  По този проект получената безвъзмездна европейска помощ е близо 28,7 млн. лв. без ДДС

Изграждането на „синя зона” във Варна ще струва 5,4 млн. лв., от които 4,26 млн. лв. ще бъдат осигурени чрез заем, а останалата сума ще дойде от общинския бюджет. Очакванията са платеното паркиране да бъде въведено до края на следващата година и до 2020 г. да донесе приходи в размер на 16,6 млн. лв.

При първия етап ще бъде обхванат идеалният център от Гръцката махала до бул. „Цар Освободител“, покрай Икономическия университет, бул. „Мария Луиза“ и жп гарата. Там ще бъдат обособени 3000 паркоместа

При втория етап „синя зона” ще стане и районът от Кооперативния пазар, покрай „Тракия“, до „Пикадили център“ и „Чаталджа“, НАП и Морското училище. Очакванията са там да има 4000 паркоместа

За обслужването на „синята зона” ще бъдат закупени нови три „паяка” и 13 леки коли за служителите.  За зареждане на електромобили ще бъдат поставени 14 станции. 

Публичното обсъждане на проектите, за които ще се използва дългосрочен дълг, ще се състои на 14 ноември от 15:30 ч. в зала „Пленарна” в сградата на Община Варна