/ снимка: Live.varna.bg
Варна е домакин на национален исторически конкурс под наслов „170 години от рождението на Христо Ботев - 170 години път към свободата, път към безсмъртието”.

Организатори на събитието, което се провежда под патронажа на кмета Иван Портних, са Регионалното управление на образованието-Варна, и школа „История” към Първа езикова гимназия.

С приза на Община Варна бяха отличени учениците на ПГСАГ "Васил Левски" - Варна"

В конкурса участват 55 училища от 49 града от цялата страна. Представени са над 250 проекта в следните категории: доклад, есе, презентация и драматизация/видеофилм. След направената селекция са отличени 74 групови и индивидуални проекта, както и 32-ма учители, подпомогнали успешната подготовка на учениците.

Тържественото награждаване на победителите ще се проведе днес от 17:30 часа, в пленарната зала на Община Варна. Конкурсът, посветен на Христо Ботев, ще бъде съпътстван от национална историческа конференция, която ще се проведе от 10:00 часа, на 30 ноември.

В нея ще участват Боян Ботйов, председател на Фондация „Христо Ботев“, д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, историците от СУ „Св. Климент Охридски”- проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Димитър Веселинов, д-р Станка Димитрова, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ за град Варна.

С подкрепата на Регионалния исторически музей гостуващите в морската столица ученици ще имат възможността да разгледат експозоцията. В 15:)0 часа днес предстои откриване на съвместна изложба на Историческия музей в Калофер и Музея на Възраждането във Варна - „Живот и дейност на Христо Ботев”.