/ Снимка: Rock & Events, Facebook

Провеждането на фестивала Varna Rock на плажа в „Аспарухово” заплашва защитено растение с местообитание в района. Това притеснение изрази общинският съветник Милена Георгиева от БСП. На днешното заседание на местния парламент тя отправи питане към кметската администрация какви мерки са взети за обезопасяване на района и как ще бъде защитена Персийската поветица по време на провеждане на мащабния тридневен рокфест. 

В "Аспарухово" откриха рядък вид растение

Местообитанието на Персийска поветица (Convolvulus persicus) беше открито на плажната ивица в кв. „Аспарухово“ преди няколко години. Растителният вид е защитен, включен в Приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие и в Червената книга на България.

Varna Rock 2019 ще се проведе в рамките на 3 дни - от 16-и до 18-и август. Първоначалната локация за рокфеста бе атракционната зона на варненското пристанище, но впоследствие събитието бе преместено на плажната ивица в кв.”Аспарухово”, която е най-голямата в града. Обявената причина - засиления интерес към фестивала и техническото му обезпечаване.

Рокфест в Аспарухово заплашвал защитено растение
Снимка: Rock & Events, Facebook

За улеснение на публиката организаторите обявиха, че ще  подготвят безплатен буферен паркинг и  специален паркинг за мотори. Ще бъдат осигурени специални фестивални шатъли в посока Варна - плаж „Аспарухово” и обратно. Обещано е и увеличено работно време на градския транспорт за фестивалните дни - от 16.00 часа до 01.00 часа след полунощ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК