/ Live.varna.bg
"Високоскоростен и безплатен интернет в центъра на Варна ще могат да ползват жителите и гостите на града. В района на пешеходната зона от Катедралата до Алеята на възрожденците в Морската градина ще бъдат изградени 10 точки за свързване", съобщи кметът на морската столица Иван Портних при получаването на ваучер за 15 хиляди евро, който му беше връчен от еврокомисаря Мария Габриел. 

Мария Габриел Иван Портних
Live.varna.bg

В първия конкурс за безплатен безжичен интернет на обществени места 113 български общини получиха финансира в същия размер. Инициатива на Европейската комисия WIFI4EU разполагаше с бюджет от 42 млн. евро, които бяха разпределени между 2800 общини. 

Пускат безплатен интернет в пенсионерските клубове във Варна

„Община Варна беше една от първите, която кандидатства по този проект и в крайна сметка спечелихме. Туристите ще могат много по-лесно да използват мобилните приложения с информация за забележителностите в града”, коментира Портних.  

„По този проект принципът беше „първи дойдох - първи обслужен“. Така че, когато получаваш над 10 000 регистрации в първите 10 секунди на отварянето на поканата за проекта, да видиш Варна и общо 113 български общини сред първите, за мен е истинска гордост и удоволствие“, заяви и еврокомисар Мария Габриел.