/ Дарик Варна
Проучване установи къде във Варна пешеходният трафик е най-голям
100356
Проучване установи къде във Варна пешеходният трафик е най-голям
  • Проучване установи къде във Варна пешеходният трафик е най-голям

Изработване на стратегия за пешеходна достъпност във всички райони на Варна, която включва 30 нови пешеходни маршрути. Това предвижда проект, по който Варна си партнира с европейски градове от Дунавския регион. Проектът City Walk се финансира по програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020". Бюджетът му е малко над 2 млн. евро, от които 160 000 евро е бюджетът за Община Варна. 

Целта на CityWalk е да помогне на градовете в Дунавския регион да намалят въглеродните емисии и шума и да станат по-добри и по-безопасни места за живеене, чрез увеличаване ролята на транспортните форми ходене и колоездене.

Варна е единственият български град, поканен да участва в иновативния проект City Walk, в партньорство с над 20 града и институции от Европа, разкри Гаро Капрелян, главен експерт "Териториално сътрудничество" в общинска дирекция "Европейски и национални оперативни програми". Основната цел на City Walk е хората да бъдат стимулирани да вървят пеша.

За Варна се предвижда създаване на Стратегия за пешеходна достъпност за целия град.  Най-интересната част от нея е оформяне на 30 нови маршрути – по 5-6 във всеки район.  

В рамките на проекта ще бъде изработена и Стратегия за пешеходна достъпност само за централния район „Одесос”. Подготовката за нея включва и изследване на публичния живот. Теренното проучване бе направено през декември от екип от архитекти и урбанисти от сдружение с нестопанска цел „Таляна”. Показва, че в един съботен ден между 8.00 и 19.00 часа през долната част на площад „Независимост” минават около 13 000 пешеходци.

Другата най-натоварена зона е пешеходната част на бул.”Сливница” (Между Севастопол и ФК). Там за ден са преброени 10 000 минувачи, разкри архитект Максим Недков, който лично е участвал в преброяването. 

Според архитект Недков, ако архитектурната среда е красива, тротоарите и уличната мебелировка са в добро състояние и е чисто, човек е склонен да прекарва повече време навън. Най-вече заради морето пък Варна има голям потенциал да бъде пешеходно атрактивен град, което означава изключително привлекателен за туристите.

Като част от иновативния проект CityWalk е създадено мобилното приложение Walk'n'Smile. Апликацията може да бъде изтеглена безплатно. Целта й е да насърчава ходенето и здравословния начин на живот, като ще дава информация за пешеходните маршрути във Варна, ще има крачкомер и калкулатор на калориите, обясни общинският експерт Гаро Капрелян. 

Дарик Варна

Приложението Walk'n'Smile ще бъде официално представено и тествано тази събота, 19 януари. На срещата от 10.00 часа в хотел „Рослин Димят” ще бъдат представени и данните от проучванията, направени по проекта CityWalk.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК