/ Общински съвет Варна
Варненските общински съветници дадоха съгласието си за стартиране на процедура по придобиване на държавен имот, върху който да бъде построена нова сграда на емблематичната Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Предложението на кмета Иван Портних получи подкрепата на всичките 43 членове на местния парламент.

Осигуряват терен за новата сграда на Математическата гимназия

Община Варна ще получи безвъзмездно близо 14,2 дка от държавата, които ще обедини със свой съседен парцел с площ 7,7 дка. Така ще се осигурят близо 22 дка, необходими по норматив за строителството на нова училищна сграда.

Общински съвет Варна
Общински съвет Варна

Теренът е в района на техникумите. Финансирането на строежа ще бъде осигурено от правителството. По предварителни разчети проектът ще струва между 10 и 12 млн. лева.

Общински съвет Варна
Общински съвет Варна

На днешното си извънредно заседание общинските съветници одобриха и предложението за започване на работа по установяване на двустранни отношения с Охрид, Република Македония. Те дадоха също съгласието си Община Варна и израелският град Хайфа да подпишат Меморандум за сътрудничество и разбирателство, който ще бъде основа за насърчаване на партньорството в областта на високите технологии, биотехнологиите, медицината и здравеопазването, туризма, спорта, културата и др.

Общински съветник не иска Варна да се побратимява с турски град

Общинският съвет разреши и участието на район „Одесос“ в съвместен европроект с турската провинция Трабзон, която е водещ партньор. Ако проектът получи одобрение от Брюксел,   ще бъде подписан договор за побратимяване на варненския район с община Сайкара в турската провинция.