Добрин Иванов
Добрин Иванов / снимка: Дарик Варна
Варненски общински съветник отказа да подкрепи предложение за участие на район „Одесос” в съвестен проект с турската провинция Трабзон, който предвижда и договор за побратимяване. Точката беше гласувана на извънредно заседание на местния парламент в морската столица заедно с решения за подписване на меморандуми за сътрудническото с македонския град Охрид и с израелския Хайфа

Добрин Иванов от „Атака” обаче заподозря, че предложението за побратимяване с Трабзон е заради предстоящата визита на турския президент Реджеп Ердоган във Варна. На 26 март в резиденция „Евксиноград” той ще се срещне с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, а домакин ще бъде българският премиер Бойко Борисов.

„По принцип съм „за” побратимяването с  македонския народ, както и за съвместно сътрудничество с Хайфа. Но не мога си сътруднича или да се побратимявам с народ, който никога не ни е бил братски в миналото, издевателствал е над нас, избивал ни е, а в момента продължава да избива кюрдското население.

Този народ се управлява от тиран. Единственото място, на което трябва да бъде приет този човек, е Хага, където да бъде осъден справедливо за престъпления спрямо собствения си народ и кюрдското население. 

Не трябва да допускаме този човек на българска територия. Той няма нищо общо с нашия европейски дух, както и с нашата култура. Не трябва да се допуска, защото е тиранин, който издевателства над собствения си народ. Българските турци също не го харесват”, обясни мотивите си Иванов пред Дарик. 

Според общинския съветник пред Ердоган трябва да бъде повдигнат въпросът за връщане на Беломорската Тракия на България. Иванов не пожела да разкрие дали „Атака” планира протести заради посещението на турския президент.