/ Община Варна
Кметът Иван Портних и Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество, посетиха Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Визитата бе част от програмата на еврокомисаря във Варна, която пристигна в морската столица, за да открие високотехнологичната конференция Innowave Summit 2018.

Високотехнологичната конференция Innowave Summit с инициативи за българския бизнес

„Гордеем се с нашите ученици, които печелят много отличия в различни международни състезания. Работим за изграждане на нова сграда на училището, за създаване на съвременни иновативни условия за образование и обучение“, заяви кметът. Еврокомисар Мария Габриел поздрави екипа на училището и учениците, като им пожела много нови успехи. „Всичко зависи от Вас, от мечтите и упоритата Ви работа. А ние от своя страна винаги ще Ви подкрепяме“, каза тя.

Българският еврокомисар по цифровата икономика открива "InnoWave Summit"

Гостите бяха поканени да влязат в час по география в 6-ти клас, провеждан в дигитална стая, създадена по проект на възпитаници на гимназията. След това ученици представиха свои проекти, участвали в Европейската седмица на програмирането.

Проект “Airduino”, разработен от Петър Петров - 11 клас, с ръководител Елеонора Павлова, който развива приложна програма за мониторинг на качеството на въздуха в затворени помещения; „Зелено око” - подвижна станция, която събира данни за състоянието на въздуха в ниската атмосфера.

Топ лектори на световно ниво идват за InnoWave Summit 2018

Проектът е разработен от екип от ученици от клуба по роботика към гимназията, с ръководител инж. Костадин Левков, Сиана Дичева 11 клас, десетокласниците Асен Доцински, Полина Бодурова, Борис Шабарков и учениците от 9-ти клас - Христо Денев, Мирослав Атанасов и Мартин Генчев. Интерес предизвикаха и проектите - метерологичен пикосателит "VITUSAT-1", Cansat- разработен от ученици от клуба по роботика, подпомогнат от Европейската космическа агенция, както и Марсианска лаборатория - проект за колония на Марс на учениците Атанас Симов 11 клас и Михаил Серафимов 10 клас, спечелил първо място на полуфинала на европейски космически конкурс “Одисей” през май 2018 г. в Гърция.

Еврокомисар Мария Габриел и кметът Иван Портних разговаряха и с призьори от международни състезания през учебната 2017/2018г.: Александър Кръстев - 12 клас - златен медалист от Европейската олимпиада, Международната олимпиада и състезанието “Romаnian masters” по информатика; Иво Карагьозов - 11 клас - сребърен медал от състезанието “Romаnian masters” по информатика; Марк Киричев - 10 клас - носител на сребърен медал от Европейската олимпиада по природни науки и бронзов от математическо състезание във Филипини; Дилян Пенев - 12 клас, участник в международната олимпиада по география; Калина Георгиева 11 клас - участник в международната олимпиада по астрономия; Мирослав Маринов 11 клас - един от участниците в отбора на гимназията в Световната гимназиада по лека атлетика, спечелил първа място в “Културната щафета”.

Лектори от световните компании Facebook, Google и Apple пристигат на конференция във Варна

Зам.-директорът на училището Евгения Михайлова сподели, че гимназията е иновативно училище и работи по три проекта: развитие на емоционална интелигентност у учениците в прогимназиален етап; развитие на личностни умения в първи гимназиален етап на база обучението по философия и синхронизиране обучението по природни науки в първи гимназиален етап.

Предизвикателство за ръководството на гимназията, педагогическия колектив и учениците са запазване на добрите традиции, осъвременяване на обучението, в унисон с новите тенденции чрез използване на съвременни средства и технологии; участие в проектирането и оборудването на новата сграда на гимназията.