Закриват Тубдиспансера
Закриват Тубдиспансера / Dariknews.bg

Тубдиспансерът да бъде закрит и обявен в ликвидация, тъй като общината няма законовото право да продължи да изплаща задълженията на болницата и тя е застрашена от фалит. Това приеха на днешното си заседание съветниците от комисията по здравеопазване към местния парламент. Предложението за ликвидация идва от няколко съветници от групата на СДС-ДА.

Тубдиспансерът има задължения за близо 450 000 лв. , като 150 000 лв. от тях са забавено плащане към фирмата, която е доставяла храната в болницата. Поради това сметките на лечебното заведение са запорирани и не са плащани заплати на служителите. Именно заради това съветниците от групата на СДС-ДА предлагат лечебното заведение да се закрие, а болничната дейност да се прехвърли към някоя от двете Многопрофилни болници в града - „Св. Марина“ или „Св. Анна“.

Крайното решение за закриването на Тубдиспансера обаче трябва да се вземе от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, след като преди това се гласува и от комисията по собственост и стопанство. По думите на председателя на здравната комисия д-р  Людмил Цветков въпросът с Тубдиспансера е неотложен.

„Със становище на юристите на общината е обяснено, че нямаме правото да погасяваме задължения на Тубдиспансера. Няма и заложени пари в бюджета за подобни действия. Трябва да се влезе в диалог с министъра, който да вземе решение по въпроса. Ако той се съгласи болницата да се ликвидира, то и общинският съвет ще гласува „за“. Ако оставим нещата така както са сега и без решение за ликвидация, след което да влезем в диалог с д-р Москов, болницата ще фалира“, коментира Цветков.

Против ликвидацията на болницата се обяви Ивайло Митковски, който смята, че за разлика от Пловдив, където туберкулозната болница също е била закрита и прехвърлена към Многопрофилна такава, във Варна няма условията това да се случи веднага. „Няма кой да поеме дейността на Тубдиспансера. Там в момента се лекуват повече от 20 пациенти, които няма къде да бъдат прехвърлени. Освен това ликвидацията е най-лесното решение. Но задълженията от близо 500 000 лв. си остават и те ще трябва да се плащат от общинския бюджет рано или късно, тъй като това е общинско лечебно заведение“, обясни позицията си Митковски.

На същото мнение беше и управителят на Тубдиспансера д-р Христо Ганчев, според когото не бива да се бърза с решение за закриване на болницата, а трябва да се изчака още няколко месеца, в които да се предложат други варианти. Д-р Ганчев коментира, че най-добре е стационарът да бъде преместен в сградата на болницата, която се намира в кв. „Христо Ботев“. „Ако закрием лечебното заведение тези над 20 души, които се лекуват в него, няма къде да отидат. В „Св. Анна“ няма възможност, същото е и в „Св. Марина“. Няма да може да се осигури и необходимата им храна. Трябва да се търси решение, но не и ликвидация, тъй като не може с лека ръка да се отървем от една близо 90-годишна болница“, каза управителят на Тубдиспансера.

По думите на ректора на МУ Варна и представител на борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Красимир Иванов никъде по света няма диспансери независимо дали става въпрос за туберкулозни или онкологични заболявания. „Лечението на тези пациенти става във високотехнологични болници. Тези, които не са опасни за околните, се лекуват вкъщи. Не може в 21 век болните да се лекуват в болница, която не отговаря на съвременните изисквания“, смята ректорът на МУ Варна.