/ Thinkstock/Getty Images
Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на прокуратурата и определи временно задържане под стража за срок до 60 дни с последваща екстрадиция в САЩ на руския гражданин Александър Ж. 

Съучастници ограбиха мъж и му източиха сметката

38-годишният гражданин на Русия се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара.

Престъплението е извършено в периода от септември 2014 год. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския НК.

Съдят варненски митничар, взел 400 лева подкуп

Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна. Първоначално той е бил задържан за 24 часа, след което Окръжната прокуратура го задържа за срок до 72 часа, до изтичането на които издирваният трябва да бъде доведен пред съда за произнасяне по искането на прокуратурата за временното му задържане за срок до 60 дни, определен в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ.

Междувременно Окръжната прокуратура във Варна е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ с цел събиране на веществени доказателства по наказателното преследване в САЩ, което не е погасено по давност. От дома, в който живее във Варна Александър, са иззети компютърни конфигурации. 

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.