/ netinfo
Училищните ръководства нямат право да искат пари от родители за спонсориране на учебната дейност. Това са указанията, заложени в писмо от образователното министерство, изпратено до всички регионални управления по образование.

Даренията трябва да бъдат доброволен акт на родителите и да зависят изцяло от тяхната воля, обясни пред Дарик Венцеслава Генова – началник на РУО-Варна.

Ако родителите сами пожелаят да дадат пари за някаква училищна кауза, този акт трябва задължително да се опише в специална книга и да се приложи фактура, добави тя.

С новото министерско разпореждане се прекратява и практиката училищните настоятелства да организират платени курсове за надграждане на знанията на учениците. Ако има необходимост от допълнително обучение, то е ангажимент на съответното училище и трябва да става безплатно, посочи Генова.

Директорите на всички варненски училища вече са уведомени за новите указания. Ако считат, че е извършено нарушение, родителите могат да подават оплаквания до Регионалното управление по образование, до МОН или да подадат жалба в съда.