Драматичен театър Варна
Драматичен театър Варна / Дарик Варна, архив
ТМПЦ-Варна откупи авторските права върху романа, с чиято театралната адаптация се заемат драматургът Юрий Дачев и режисьорът Бина Харалампиева
Варненският драматичен театър започва през септември своя 99-ти творчески сезон 2019/20, който все по-бързо го приближава към 100-годишния юбилей през 2021 г.

Едно от важните събития за юбилея ще бъде постановката по големия роман на българската класика „Тютюн“ от Димитър Димов. След успешни преговори с наследниците на писателя, Театрално-музикален продуцентски център Варна откупи авторските права върху романа, с чиято театралната адаптация се заема известният творчески тандем – драматургът Юрий Дачев и режисьорът Бина Харалампиева.

Екипът на Варненския драматичен театър се радва и на съдействието на Теодора Димова, дъщерята на Димитър Димов, един от най-добрите съвременни български автори, достигнала с белетристичното си творчество славата на своя баща.

Всъщност връзката на Димитър Димов и Теодора Димова с Варна е много по-отдавнашна и има своята дълбока история. Тя тръгва от „Роман без заглавие“ на Димитър Димов, чието действие се развива на реални места във Варна и за който се предполага, че може би е предшественик на „Тютюн“. Години по-късно Теодора Димова се връща към творбата на баща си, за да напише нов роман с главната героиня от недовършения „Роман без заглавие”, пренесена в ново време , но в същия варненски контекст. Тя озаглавява своето произведение „Адриана“ и с това сякаш дава име и на „Роман без заглавие“, като синовен жест и литературен дълг, призван да довърши недовършеното.

„Роман без заглавие“ и „Адриана“ създават една особена обща територия, която бихме могли да определим като „варненския роман“ на Димитър и Теодора Димови. Роман, който толкова красиво ги сближава в духовното, в паметта за рода и в паметта за литературата. Неслучайно именно „варненският роман“ вдъхновява режисьора Петър Попзлатев за игралния филм „Аз съм ти“, спечелил много награди, сред тях и „Златна роза“ на националния филмов фестивал – Варна 2012.

Европейска литературна награда на името на „Димитър Димов“ също носи варненски адрес. През 2019 г.Теодора Димова я връчи за пръв път по време на ежегодния литературен фестивал „Варна Лит“.

В продължение на тази хронология, не друг, а Варненският драматичен театър ще отбележи своята 100-годишнина през 2021 г. с постановка на „Тютюн“ по един от най-хубавите романи в българската литературна съкровищница.

Коя ли актриса ще получи шанса да играе Ирина - героинята, чийто образ несъмнено ще бъде сравняван с енигматичното превъплъщение на Невена Коканова в незабравимата българска филмова класика „Тютюн“ на Никола Корабов...