За теб, Семеен албум и вербатим театър тази вечер на Варненско лято
За теб, Семеен албум и вербатим театър тази вечер на Варненско лято / www.mlt.bg

Три представления предлага програмата на петия ден на международния театрален фестивал "Варненско лято". Като част от основната програма в 19 часа на основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на „За теб“ от Яна Борисова. Постановката е на продуцентска къща „Смут 2014“.

В пиесите на Яна Борисова, един от най-успешните съвременни български драматурзи, споделянето е двигател на всяко събитие, а понякога и най-важното нещо. Така е и в„За теб”. Самото написване на текста се случва като споделяне между приятели - Яна Борисова пише ролите специално за Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов, като неусетно събира парчета от живота им и ги подрежда в пъзел от реални преживявания, изказани думи и доверени тайни. Изплашени от едно нещастие, влюбени в едно и също момиче и изгубили смисъла на живеенето, двамата братя Емил и Виктор се преоткриват един друг, преминавайки през емоционални тресавища и океани.

Също от 19 часа на сцена „Филиал“ младежкия театър ще представи на публиката пиесата „Семеен албум“ на Малин Кръстев. Пиесата е драматургичен дебют на актьора и представя живота на Сис и Пони - двама братя, които живеят заедно след отдавнашната смърт на родителите си. Ежедневните им отношения са пропити от еднообразието и досадата от общото им съжителство често се изразява в безсмислени спорове. Една сутрин в проливния дъжд в къщата им пристига млада жена, която иска да се скрие от пороя. Между тримата се завързва интересна ситуация, в която изплуват темите за самотата, нуждата от връзка с друго човешко същество, но и за кратката среща, в която мечтата за близост се осъществява и променя всичко.

В 21:15 часа в Кукления театър студио за документални филми „Vox populi” ще представи спектакъла „Але, хоп – по високо опъната тел“ на режисьора Неда Соколовска. "Але, хоп“ e първата фраза в цирковия речник – тя означава момента на върховно съсредоточение и готовност, след който следва полетът, скокът, вълшебството. „Але хоп“ отбелязва края на приготовлението и началото на демонстрацията  – между тези две фази е заключен целият цикъл на живеене в цирка.

Десетки човешки съдби са се завъртявали в него, отдадени на дългото, упорито приготовление и мимолетната, рискова демонстрация. „Але, хоп! - По високо опъната тел” е новият спектакъл на Студио за документален театър «Vox Populi», който се ражда от срещите и разговорите на актьорите с циркови артисти от трупа „Ориент” по време на тяхно турне. С него оригиналната и актуална формация продължава да развива жанра на т.нар. вербатим театър.