Въвеждат платени зони за паркиране във Варна
Въвеждат платени зони за паркиране във Варна / netinfo

Платени зони за паркиране ще бъдат въведени до средата на март във Варна, съобщи кметът Кирил Йорданов. Обособени са 187 паркоместа в зоните, където преди три години бяха монтирани 10 паркинг автомата - на ул. „Русе”, на бул. „Чаталджа”, на ул. „Цар Асен” и на ул. „Преслав”, пред Областна управа.

Работното време на платените зони за паркиране ще бъде от 9 до 19 ч. в делнични дни. В останалото време обособените паркоместа ще бъдат безплатни.

Половин час престой ще струва 0,50 лева, а едночасовият ще е левче. Шофьорите, оставили колата си в платената зона за 2 часа, ще трябва да извадят 2,50 лв., а за 3 часа – 3 лева.

Хората, живеещи в тези райони, ще могат да ползват специални разрешителни. Месечната такса за един автомобил ще бъде 10 лева.

На неправомерно паркиралите автомобили ще се поставят скоби, които ще бъдат сваляни срещу 20 лв. Освобождаването на колата ще става след обаждане на телефон 052/50 55 97 или на 0885 422 622.

Всички средства, събрани от глоби и от паркинг-автоматите, ще постъпват в общинския бюджет. Очакванията на администрацията са в местната хазна годишно да влизат около 300 000 лева, като тези пари ще отиват за пътища, уточни градоначалникът.

Той допълни, че годишните постъпления от „паяците” са около 150-160 хил. лева. Ако и тази година са толкова, планираме да купим още един нов "паяк" на стойност около 120 хил. лева, каза кметът.

Другото нововъведение, което общината предвижда, е паркингът на жп гарата да стане платен. Капацитетът му е за 80 автомобила.  Престоят за час ще бъде 2 лева, а всеки започнат, но незавършен час след първия, ще струва левче. Шофьорите, паркирали за 24 часа, ще плащат 12 лева, поясни градоначалникът. По думите му около месец е срокът на доставка на необходимата апаратура за таксуване.