/ Община Белослав
Общинската управа в Белослав е решила периодично да замерва качеството на въздуха в село Езерово. Повод за това станаха зачестилите сигнали от жители на селото за миризми и замърсяване на въздуха в района. 

Измерването се осъществява от мобилна автоматична станция, оборудвана и акредитирана за измерване на показателите серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, въглероден оксид и озон.

Решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за разполагане на мобилната станцията е взето по искане на кмета на Белослав инж. Деян Иванов. За целта Общината поема разходите за поставяне на станцията, които възлизат на 530 лева на денонощие.

Засега  мобилната автоматична станция е била в Езерово само на 18 февруари, като отчетените резултати не са тревожни, разкри пред Дарик белославският кмет.

Поставяне на стационарна автоматична станция за замерване качеството на въздуха в Езерово би струвало доста по-скъпо, коментира инж. Иванов. Той уточни, че такава на територията на Община Белослав няма.

Единственото, което се изисква за мобилната станция, е връзка с електрическата мрежа. Това не е проблем, тъй като в селата край Белослав има паркинги близо до кметствата, обясни инж. Деян Иванов.

Следенето на качеството на въздуха в Езерово ще продължи през цялата година. Желанието на общинската управа е да се нправи през всичките сезони. Датите няма да бъдат оповестявани предварително, за да не се допускат спекулации. 

При наличие на притеснителни резултати, ще бъдат сезирани контролните органи, увери кметът на Белослав.

Езерово е разположено на северния бряг на Варненското езеро, на 10 км. западно от областния център Варна. То е най-голямото село в община Белослав, с население от над 1800души. На територията на населеното място е изградена ТЕЦ "Варна", която днес е изведена от експлоатация,поради несъответствие с действащото екологично законодателство на Европейския съюз. В селото работят още предприятия, сред които и завод за преработка на твърди битови отпадъци.