/ Sofia Foto Agency - архив
Сивият сектор се е свил, защото все повече работници отказват да получават възнагражденията си в плик, за да не губят социалните си права и осигуровки Това наблюдение сподели в ефира на Дарик Анна Ковчева, председател на регионалната структура на КНСБ във Варна. Нейните впечатления са, че в региона са изключение работодателите, които не индексират заплатите на служителите си всяка година.

Около 200 души от Варненска област са се включили в националния протест в края на миналата седмица в София. За сега няма индикации за нови демонстрации, каза Ковачева.

„Уверени сме, че ще бъдем чути. Стана ясно, че няма да се орязват болничните. Получхме и уверения, че няма да се пипа и класът за прослужено време”, коментира тя.

Синдикатите настояват също за увеличение със 100 лева на заплатите, които да доближат средноевропейските нива. Исканията им са в бюджета за следващата година да бъдат предвидени повече средства за възнаграждения - 248 млн. лв. за средното образование, 40 млн. лв. за висшето образование и 20 млн. лв. за училищното и детското здравеопазване.

„Исканията ни са съобразени с икономиката и са разчетени от нашите експерти. Държавата може да си позволи разходите”, завърши Ковачева.