Във Варна задържаха иранец, издирван за издаване на чекове без покритие
Във Варна задържаха иранец, издирван за издаване на чекове без покритие / Дарик Варна, архив

Варненският окръжен съд взе временна мярка за неотклонение „Задържане под стража" за срок до 40 дни спрямо гражданина на Ислямска република Иран Хомайоун Али Атородифард, който притежава и канадски паспорт. 59-годишният мъж е издирван от Интерпол по искане на Обединените арабски емирства за екстрадицията му във връзка с влязла в сила присъда, издадена от първоинстанционния съд в Дубай на 2 април 2012 г. за издаване на чекове без покритие. Това съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна, по чието искане съдът задържа иранеца.

На 7 ноември 2009 год. в Дубай Хомайоун Али Атородифард е издал чекове без покритие на стойност 1, 748 млн. дирхами - валутата в Обединените арабски емирства. За престъплението му е било наложено наказание от 2 години лишаване от свобода. По българския Наказателен кодекс това престъпление също се наказва с лишаване от свобода. Въпреки че деянието е извършено през 2009 год., наказателното преследване за това престъпление не е погасено по давност.

Издирваният от Обединените арабски емирства е бил идентифициран на летище Варна на 11 август. Първоначално е бил задържан за 24 часа на летището, а след това с постановление на Върховната касационна прокуратура задържането му е продължено за срок до 72 часа.