Всяка четвърта жена у нас - жертва на домашно насилие
Всяка четвърта жена у нас - жертва на домашно насилие / Dariknews.bg

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, сочат данните на Сдружение "Алианс за защита срещу домашно насилие", което обединява организации от цялата страна. През кризисните им центрове годишно преминават около 4000 души, пострадали от насилие. 75 процента от тях са представители на слабия пол, останалите са деца и мъже, предимно възрастни.

Най-засегнатата група е тази във възрастта между 25 и 40 години, както и над 60. Тенденцията е да се повишава броят на убийствата, а физическото насилие придобива все по-жестоки форми, отчетоха от сдружението. Най-често жертви стават беззащитни хора, които не могат да противодействат на насилието, което им е упражнено. Все повече са и случаите на деца, насилвани сексуално.

За да получат качествена и дълготрайна защита жертвите, от неправителствените организации предлагат създаването на специален фонд, който да ги подкрепя след престоя им в кризисните центрове. Идеята е държавата да го финансира, а той да предоставя услуги на пострадалите за намиране на квартира и работа. От алианса предлагат парите да идват от глобите, постъпващи в бюджета от дела срещу домашно насилие. Неправителствените организации настояват и за законодателни промени и въвеждане на по-тежки наказания за насилниците.