/ БТА
Висшето военноморско училище "Н.Й. Вапцаров" е признат лидер в морското образование не само у нас, а и на световно ниво, като през последните две години то е на челни позиции в ранглистата на Световната организация на морските университети, каза днес началникът му, флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Той припомни постиженията на студентите, курсантите и преподавателите на тържеството по случай 141 години от основаването на учебното заведение. Празника уважиха зам.-министрите на отбраната - Александър Петков, и на транспорта - Владимир Върбанов, началникът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната и на държавната власт, на морската общественост. Сред официалните гости бе и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

БТА

За близо век и половина история, ВВМУ се превърна в символ на морското образование в България, допълни Медникаров. Той посочи, че въпреки трудностите, предизвикани от пандемията, подготовката на кадрите остава на много високо ниво, продължава и разкриването на нови тренажори и симулатори. Медникаров съобщи още, че в края на миналата година на посещение във Варна са били експерти от Лойд регистър, които са подновили сертификацията на учебното заведение.

БТА

Висшето военноморско училище във Варна е най-старото техническо учебно заведение в България. За инициатор на формирането му през 1881 г. историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, "заведующ" Флотилията и Морската част /официалното название на ВМС на България през ХIХ в./. Пръв началник на Морското училище е подпоручик Павел Машнин.

БТА

През 1892 г. училището е преименувано в Унтерофицерска морска школа. През същата година е издадена и първата диплома на флотската Алма матер, достигнала до наши дни.
БТА