/ Министерство на отбраната
Тържествено честване на 140-годишнината от основаването на Морско училище се състоя във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Церемонията започна с посрещане на бойното знаме и поздравителни слова на началника на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и командващия на ВМС - контраадмирал Кирил Михайлов, който бе гост на събитието.

„Почти век и половина ние имаме всички основания да се чувстваме горди с богатите традиции и високите постижения на най-старото техническо учебно заведение в страната - символ на България като морска държава“, каза началникът на училището в своето слово.

На празника бе повишен в звание и военнослужещ от ВВМУ. Със заповед на министъра на отбраната капитан I ранг Желязко Николов получи своите пагони от командващия на ВМС.

Церемонията продължи с преминаване на представителния блок в тържествен марш. В знак на почит и признателност бяха положени цветя и венци пред паметника на патрона на Училището - Никола Вапцаров, и на барелефите на изявени преподаватели от ВВМУ.