Дръзки
Дръзки / Дарик Варна
Военноморските сили, политици и граждани отбелязаха 105-тата годишнина от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки" над турския крайцер „Хамидие" през Балканската война. С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред кораба музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година, беше почетен подвига на моряците.
 

ВМС и варненци се поклониха пред подвига на Дръзки
БГНЕС

„Битката, с която торпедоносецът „Дръзки” влиза в историята, е епизод от Балканската война, който оставя трайна следа в българската военноморска история. Това е схватката между българския отряд, състоящ се от четири торпедоносеца под командването на кап. първи ранг Димитър Добрев. В нощта на 7 срещу 8 ноември те научават, че идва група противникови кораби и се движи близо до българското крайбрежие. Заповедта на командира е да се действа според ситуацията срещу противника и да не се чака следваща заповед.
 

ВМС и варненци се поклониха пред подвига на Дръзки
БГНЕС

Така в първите часове на 8 ноември нашите торпедоносци се срещат с групата кораби. В тази битка загубата е на страната на противника. Крайцерът „Хамидие” е поразен. Това попадение не довежда до неговото моментално потъване, но той е изведен от строя за доста време и това има изключително значение като морална победа”, разказа пред Дарик директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.
 

ВМС и варненци се поклониха пред подвига на Дръзки
БГНЕС


„Дръзки” е построен през 1906 година. Участва в Балканската, Първата световна война. Изпълнява охранителни функции и през Втората световна война, когато претърпява взрив на борда. След войната изпълнява спомагателни функции. През 1957 година е взето решение да се превърне в музей. Корабът е автентичен, твърди д-р Кръстева.
 

ВМС и варненци се поклониха пред подвига на Дръзки
БГНЕС