Варна взрив блок
Варна взрив блок / DarikNews.bg

Продължава експертният оглед на засегнатите апартаменти и настаняването на евакуираните семейства в общински жилища след взрива в жилищен блок във варненския квартал Владиславово.

Влошило се е състоянието на най-възрастната жена от пострадалите.

Във Военноморската болница във Варна са настанени две от пострадалите жени при взрива. Най-тежко пострадалата 80-годишната Ивана Проданова вчера следобед се е почувствала зле и късно вечерта е преместена от клиниката по токсикология в реанимацията.

Въпреки че вчера беше контактна, днес се е наложило жената да бъде поставена на апаратно дишане.

Д-р Валентин Милев: Към момента е в тежко общо състояние. Снощи е преведена в реанимация с данни за белодробен оток в резултат на инхалацията на пушечни газове.

Другата настанена в същата болница ще бъде изписана днесЖената сподели, че лично кметът Иван Портних ѝ е съобщил, че ще бъде настанена в общинско жилище.

Нова версия: Блокът във Варн взривен от газ, не от боеприпаси

Иванка ДемироваОбади ми се и каза: кога ще те изпишат? Изписват ме в 12 часа, ще пратя кола специално да те вземат колегите и да те заведат на място където те устройваме.

На още пет семейства от пострадалия при взрива блок вече е намерен дом. От Община Варна са категорични, че могат да посрещнат нуждите на още от евакуираните семейства.

Таня Василева, Община Варна: Можем да подпомогнем финансово семействата, които са затруднени да се справят в този момент. Необходимо е те да подадат заявление към дирекция "Социално подпомагане" за отпускане на еднократна помощ. Такова заявление могат да подадат и към община Варна.

Един от тях е Иван Иванов, който заедно със семейството си оцелява като по чудо след адския взрив.

Иван ИвановЩе търся помощ от общината по някакъв начин да имам покрив над главата си. Ще се мъчим по някакъв начин да го преживяваме, защото времето лекува, но за сега все още сме в шок.

Виктор Бузев, главен архитект на Община ВарнаИзползвам вашия ефир да призова сериозните варненски компании ако могат да помогнат с хора, с ресурс, с експертиза да помогнат в ремонта и възстановяването на щетите след тоя инцидент.

Жилищният блок остава запечатан и охраняван от полицията.

В социалните мрежи вече има групи за помощ на пострадалите, както с вещи, така и с доброволен труд.

БНТ